27 June 2024

Very happy that we’ve got funding from OASE for the development of our new film Who’s Your Daddy?



Baas in eigen buik. De beste slogan in de feministische strijd voor het recht op abortus. Vanaf het moment dat abortus toegankelijk werd, leek de strijd gestreden en waren vrouwen eindelijk baas in eigen buik. Nu staat het recht op abortus overal ter wereld onder druk. En dat maakt de vraag relevant wie werkelijk de baas over je buik is.



Jij niet.



De baarmoeder is een slagveld. Legers van mannen, wetenschappers, kerkelijken en politici, voerden en voeren een gevecht om de macht over het nageslacht. Who’s Your Daddy? laat zien hoe door de eeuwen heen wetenschap en religie de beeldvorming van de foetus hebben gevormd en zo de moraal, emotie, politiek en wet over de foetus in onze buik hebben bepaald.



Wat gebeurt er als we terug gaan naar de oorsprong van de verhalen en mythes over de baarmoeder en de foetus? We moeten serieus kijken naar onze geschiedenis. Want er is een strijd gaande. Een ideeënstrijd. En de vraag is dus, hoe trekken we doelbewust in twijfel wat ons wordt aangereikt en wat we tot ons nemen? De baarmoeder en de foetus los zien van de vrouw is een uitvinding, een constructie. Iemand heeft dit bedacht. En is het bedacht in ons belang of dat van hen? Geschiedenis bestaat niet uit toevallige gebeurtenissen. Mannen zijn de producten van de geschiedenis waar mannen voor kozen. Vrouwen zijn de producten van de geschiedenis waar vrouwen niet zelf voor kozen. Toch zijn we hier samen. We moeten de geschiedenis en de oorsprong van ideeën begrijpen om er aan te kunnen ontsnappen.


previous / next image ( of )